Veelgestelde vragen

In onderstaande rubrieken vindt u de antwoorden op veelvoorkomende vragen.
Staat uw antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Verkoopprocedure

Na de officiële start verkoop heeft u ongeveer één week de tijd om een inschrijvingsformulier in te dienen bij een van de makelaars.

De toewijzing is afhankelijk van de voorwaarden die u stelt.

Indien u géén voorbehoud verkoop eigen woning en/of geen voorbehoud financiering en/of een financiële check heeft laten doen dan maakt u meer kans. Hoe meer zekere kopers er zijn, hoe eerder de kritische grens qua aantallen wordt bereikt, waardoor het startsein gegeven kan worden.

Als u een bouwnummer wordt toegewezen dan krijgt u hiervan persoonlijk bericht van de makelaar en wordt u uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek.

Een optie geldt in basis voor 2 weken. In deze periode heeft u voldoende gelegenheid om uw keuze te overwegen en eventueel aanvullende vragen te stellen. Na deze optieperiode wordt u gevraagd of wilt kopen of af ziet van de optie, waardoor andere kopers een kans krijgen.

Indien u aangeeft dat u wilt kopen dan zal de makelaar een koopovereenkomst en een aannemingsovereenkomst opstellen. Deze wordt door de makelaar zorgvuldig met u doorgenomen om te controleren of alle gegevens goed zijn ingevuld. De basis overeenkomsten zonder persoonlijke gegevens ontvangt u ook tijdens het gesprek met de makelaar nadat u een optie heeft gekregen.

Na de ondertekening van de overeenkomsten heeft u twee maanden de tijd om de financiering definitief af te ronden. Bij het onderdeel “Financiering” vindt u hier de meest gestelde vragen.

Financiële check

We proberen zoveel mogelijk mensen een appartement toe te wijzen. Daarbij kijken wij naar de meest concrete kandidaten. Een financiële check laat ons zien dat u de woning kunt financieren of met eigen middelen kunt betalen. Het inleveren van een financiële check, zorgt er dus voor dat u een meer concrete kandidaat wordt.

Een financiële check is een brief (niet ouder dan 3 maanden) van een bank of hypotheekverstrekker waar in staat dat u – bij het door u opgegeven inkomen, vermogen en/of schuld – het benodigde bedrag voor uw gewenste appartement kunt lenen of met eigen middelen kunt betalen.
LET OP: dit is geen hypotheekaanvraag, alleen een verklaring dat u de financiële mogelijkheden heeft laten doorberekenen. Bekijk onze voorbeeldbrief financiële check.

U levert uw financiële check in samen met uw inschrijfformulier voor een appartement.

U kunt deze brief laten opstellen door uw bank of hypotheekverstrekker. U kunt ook contact opnemen met de makelaars of met de Rabobank Noord en West-Twente. Zij zijn op de hoogte van het project en weten exact wat u nodig heeft.

U kunt de Financieel Adviseurs rechtstreeks bellen voor het maken van een afspraak of uw vragen. Ze ontvangen u graag op kantoor Vroomshoop en uiteraard is een digitale afspraak ook mogelijk. Wegens de vakantieperiode kan het zijn dat onze Financieel Adviseurs niet direct hun telefoon op kunnen nemen, voel u dan vrij om één van de andere mobiele nummers te proberen.

bekijk voorbeeldbrief financiële checkbekijk voorbeeldbrieffinanciële check

Financiering

U kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van onze makelaars. In dit gesprek krijgt u een goed beeld of u het appartement kunt betalen en wat uw toekomstige maandlasten zullen zijn.

Zodra de bouw van het appartement definitief doorgaat, wordt u door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra u in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.

In de overeenkomsten zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als u onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kunt u binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. U kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 2 afwijzingen van geldverstrekkers.

Zodra u naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaalt u de koopsom van de grond. De aanneemsom betaalt u vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvangt u van de aannemer een factuur, die u vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. U kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan uw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorg dragen voor betaling.

Ja, dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet u altijd rekening houden met extra kosten. Zo heeft u bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maakt u kosten voor het inrichten en afwerken van het appartement.

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat u dit goed afstemt met de notaris.

Als u later in een project instapt dan betaalt u rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.

De NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Door deze garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), is de geldverstrekker zeker dat de lening wordt terugbetaald.

 

Moet het appartement onverhoopt worden verkocht en is de opbrengst lager dan de hypotheekschuld, dan betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. Door deze zekerheid krijgt u korting op de hypotheekrente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,7 % per jaar, waardoor u honderden euro’s per jaar kunt besparen. De maximale hypotheek voor aankoop is in 2020 € 310.000 (100% van de marktwaarde). De maximale hypotheek bij oversluiten is € 310.000, inclusief bijkomende kosten. Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 328.600 (106% van de marktwaarde).

Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. U betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaalt u een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van 2 jaar.

Een fijn voordeel: bij een energiezuinige nieuwbouwwoning heeft u bij de meeste hypotheekverstrekkers flink wat extra leenruimte. Op dit moment zijn de regels vanuit de overheid vastgesteld dat je bij een woning met een EPC (dit is een afkorting voor energie prestatie coëfficiënt) van 0,4 of lager een extra leencapaciteit kunt krijgen van € 9.000.

U kunt dus in sommige gevallen een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een niet duurzame woning. Vraag de hypotheekverstrekker van uw keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning.

Vragen over het gebied

Een groot deel van het gebied is al afgerond. We hebben in samenwerking met Nijhuis al 21 grondgebonden woningen gerealiseerd en de Gemeente Twenterand heeft het Oranjeplein al afgerond. Het laatste stukje is de realisatie van het appartementencomplex.

Het station van Vroomshoop ligt op 5 minuten lopen.

Onlangs is een fantastische nieuwe school gerealiseerd.

Het Punt bevindt zich op 300 meter afstand van het complex.

De supermarkt en overige winkels gelegen aan het Julianaplein bevinden zich op 400 meter van het complex.

Niets meer, dit is het laatste complex om dit centrumplan af te ronden.

Via de website kunt u zich inschrijven en uw voorkeur aangeven. Ook kunt u bij onze makelaars terecht als u dit niet zelf kunt doen.

Vragen over de wijk

In totaal bestaat de nieuwbouw straks uit 36 woningen, waarvan er inmiddels al 21 zijn gerealiseerd. De 15 appartementen zijn de laatste van het plan Oranjehoek.

De gerealiseerde woningen bestaan uit 9 gezinswoningen en 12 levensloopbestendige woningen. Daarnaast komen er dus nog 15 appartementen in diverse groottes.

Er worden geen specifieke starterswoningen gerealiseerd. Enkele appartementen zijn wel wat kleiner en wellicht hierdoor ook voor starters interessant.

Nee, er komen geen sociale koopwoningen.

Elk appartement krijgt één privé parkeerplaats op het terrein. Daarnaast zijn er in de directe omgeving voldoende openbare parkeerplaatsen beschikbaar.

Ja, parkeren is en blijft gratis.

Nee, de wegen die er komen liggen er nu al. Gedeeltelijk zijn deze nu nog als tijdelijke bouwweg uitgevoerd, maar de positie wijzigt niet.

Nee, er komt verder geen speeltuin.

Nee, het is een uniek project met unieke appartementen die nergens anders gebouwd zijn.

Nee, de vergunning wordt enkele weken na de start verkoop aangevraagd.

De bouw duurt circa één tot anderhalf jaar en de verwachting is dat de start bouw eind 2020 zal zijn en de oplevering in 2022 zal zijn.

Zodra de brochure beschikbaar is wordt deze gepubliceerd op de website.

Vragen over de appartementen

De appartementen worden verkocht door Oosterhave Makelaars en Bouwhuis Makelaardij.

Als u vragen heeft over de beschikbaarheid van uw favoriete appartement neem dan gerust contact met een van de makelaars op! U kunt de makelaars bellen of mailen. De status van een appartement kunt u na start verkoop ook terug zien op de website.

De appartementen op de begane grond beschikken ook over een privé buitenruimte in de vorm van een afgescheiden tuin. Het formaat wisselt en is terug te vinden op de verkooptekening.

Wanneer de verkoop is gestart vindt u alle verkoopdocumentatie terug op de website. Ook de makelaars hebben de verkoopdocumentatie beschikbaar vanaf Start Verkoop.

Het appartement wordt gebouwd door Aannemersbedrijf Regeling uit Beerzerveld. U sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer uw aanspreekpunt.

Het appartement is geheel naar eigen wens aan te passen, mits dit technisch mogelijk is. De optielijst ontvangt u via de makelaar.

Dat kan zodra u een appartement gekocht heeft. Na het kopen van het appartement wordt u door de aannemer uitgenodigd voor een gesprek.

Ja, de appartementen worden standaard opgeleverd met een keuken. Wilt u toch een andere keuken dan is dat geen probleem en kunt u bij onze of uw eigen keukenleverancier een andere keuken samenstellen. Indien u naar een andere keukenleverancier gaat ontvangt u van ons een korting op de koopsom.

De leverancier van de keuken is pas rond de start verkoop bekend. Deze informatie is dan terug te vinden in de Technische Omschrijving.

Nee, alle appartementen worden gasloos gebouwd.

Ja, er is standaard een  badkamer in het appartement aanwezig. Wie de leverancier wordt en de specificaties van het sanitair en tegelwerk, is nu nog niet bekend. Deze informatie is straks in de Technische Omschrijving terug te vinden.

Dat is nu nog niet bekend. De showroom wordt in overleg met de aannemer bepaald.

In basis is vloerafwerking als laminaat, vloerbedekking en wandafwerking zoals behang niet opgenomen. Dit dient u in principe na oplevering nog zelf te verzorgen. Echter wij kunnen u hierbij ontzorgen en hebben  een samenwerking met een interieurinrichter die voor ons een projectvoorstel per appartement heeft gemaakt.

Nee, dat is niet mogelijk. Er zijn wel mogelijkheden om het appartement aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van het gebouw. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan het appartement moet voldoen. De aannemer adviseert u in dit traject.

Wanneer de plattegronden van de appartementen klaar zijn, kunt u ze bekijken op de website of bij de makelaar.

Alle appartementen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Overige vragen

Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar u geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heeft u de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat u uw appartement ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan uw eigen wensen.

Zodra 11 van de 15 appartementen zijn verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de aannemer opdracht om het project te bouwen.

Overlast van de werkzaamheden tijdens de bouw is niet te voorkomen. De aannemer zal er alles aan doen om dit wel zo veel mogelijk te beperken.

De grond of beter gezegd het appartementsrecht koopt u van de ontwikkelaar; u sluit ook de koopovereenkomst met de ontwikkelaar. De aannemingsovereenkomst sluit u met de aannemer van het project. De aannemer bouwt uw appartement en is ook uw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van uw appartement. Ook als u vragen heeft over meer- en minderwerk kunt u bij de aannemer terecht.

MAKELAARS

0546 64 12 34

Julianaplein 5
7681 AX Vroomshoop
info@oosterhavemakelaars.nl

0546 64 27 71

Wingerd 3
7681 JB Vroomshoop
info@bouwhuismakelaardij.nl

ONTWIKKELING

074 792 00 10

Stationsstraat 37
7622 LW Borne
info@kroon-bv.nl

0523 25 13 28

Kloosterdijk 38
7688 PX Beerzeveld
info@bouwbedrijfregeling.nl